SAMPLE Quiz
#1: Statistics Math 340
.
.
|
Directions:
This is a sample quiz - it has multiple choice, True/False, and fill in the blank answers, just
like the real quiz. Select the option that BEST represents the correct
answer. RECOMMENDATION: Do these problems to see how well you understand
the material in this class! Don't look at the answers until you are
done. If there are any
questions, contact me. |
|
(1.) Data were
collected on the number of minutes spent cooking a meal. The data are
as follows: 8, 10, 15, 25, 30, 40, 12, 20, and
19. What is the range of this data?
a. 24 |
|
Your ANSWER? |
|
(2.) When would a
student use a grouped frequency distribution to organize the data she has
collected? a. When the data she is using is
categorical. |
|
Your ANSWER? |
|
(3.) If a
colleague came to you and asked you to recommend a type of graph to represent
the cumulative frequencies for the classes in the study he’s been
working on, you would tell him to use a(n): a. ogive |
|
Your ANSWER? |
|
(4.) Find the
mean, median, and mode for the following data set: 4, 17, 9, 11, 26, 11, 13, 7, 22,
11 a. Mean = 15.1, Median = 11, Mode =
13 |
|
Your ANSWER? |
|
(5.) When would
there be an advantage to using the median instead of the mean when computing
the measure of central tendency of a particular data set? a. When the data set is open-ended. |
|
Your ANSWER? |
|
TRUE FALSE
|
|
Your ANSWER? |
|
(7.) Read this carefully!
The following is a sample of n=9
measurements: 8.0, 2.0, 2.0, 7.0, 4.0, 6.0, 5.0, 3.0,
4.0 Calculate the Standard Deviation for
this set.__________________________________ HINT: There's a difference in the standard deviation between a sample and
a population! |
|
Your ANSWER? |
The following set of
numbers are used for the next three questions:
8.0, 7.0, 9.0, 4.0, 8.0, 10.0, 9.0,
9.0, 3.0, 5.0
|
|
|
Your ANSWER? |
|
|
|
Your ANSWER? |
|
|
|
Your ANSWER? |
|
Extra Credit.
A sample has a mean of 115 and a
standard deviation of 22. a. 49 - 181 |
|
Your ANSWER? |
|
SAMPLE ANSWERS
|
(1.) Data were
collected on the number of minutes spent cooking a meal. The data are
as follows: 8, 10, 15, 25, 30, 40, 12, 20, and
19. What is the range of this data?
a. 24 |
|
ANSWER : 40 is
the high #, and 8 is the lowest #. Thus, 40-8 is 32. C. 32 |
|
(2.) When would a
student use a grouped frequency distribution to organize the data she has
collected? a. When the data she is using is
categorical. |
|
ANSWER B. When the range of the data is large. |
|
(3.) If a
colleague came to you and asked you to recommend a type of graph to represent
the cumulative frequencies for the classes in the study he’s been
working on, you would tell him to use a(n): a. ogive |
|
ANSWER a. ogive
|
|
(4.) Find the
mean, median, and mode for the following data set: 4, 17, 9, 11, 26, 11, 13, 7, 22,
11 a. Mean = 15.1, Median = 11, Mode =
13 |
|
ANSWER d. Mean = 13.1, Median = 11, Mode = 11 |
|
(5.) When would
there be an advantage to using the median instead of the mean when computing
the measure of central tendency of a particular data set? a. When the data set is open-ended. |
|
ANSWER d. All of
the above. |
|
TRUE FALSE
|
|
ANSWER FALSE |
|
(7.) Read this carefully!
The following is a sample of n=9
measurements: 8.0, 2.0, 2.0, 7.0, 4.0, 6.0, 5.0, 3.0,
4.0 Calculate the Standard Deviation for
this set.__________________________________ HINT: There's a difference in the standard deviation between a sample and
a population! |
|
ANSWER: Did you divide by n-1? Standard Deviation is 2.1 |
The following set of
numbers are used for the next three questions:
8.0, 7.0, 9.0, 4.0, 8.0, 10.0, 9.0,
9.0, 3.0, 5.0
|
|
|
ANSWER - There is also a secondary mode at 8.0 9.0 (primary) |
|
|
|
ANSWER |
|
|
|
ANSWER 7.2 (7 is also OK if
you are rounding off) |
|
Extra Credit.
A sample has a mean of 115 and a
standard deviation of 22. a. 49 - 181 |
|
ANSWER 75% OF THE |